Het tekort aan het mannelijk hormoon testosteron kan doormiddel van hormoontherapie aangevuld worden. Er zijn meerdere medicatievormen beschikbaar. Het verschil zit in de wijze van toediening. Zo kan men kiezen tussen toediening doormiddel van injecties, inname van capsules en het aanbrengen van een gel op de huid.
Het effect is afhankelijk van de leeftijd waarop met de therapie wordt begonnen en de eigen hormoonproductie. Over het algemeen is het effect dat men meer energie heeft, assertiever wordt, beter kan concentreren, beter kan (na)denken, beter kan leren, meer zin in seks, betere spierontwikkeling, het proces van botontkalking tegen gaat. En het voorkomt dat men andere aandoeningen ontwikkeld die het gevolg kunnen zijn van een testosteron tekort.
Hormoontherapie is levenslang testosteronpreparaten gebruiken. Met hormoontherapie wordt de testosteronspiegel (hoeveelheid testosteron in het bloed) in feite kunstmatig op minimaal normaal niveau gebracht. Bij een “gezonde” jongen of man wordt de testosteronproductie, in de zaadballen, gereguleerd door het lichaam. Het lichaam geeft zelf aan wanneer en hoeveel testosteron geproduceerd moet worden. Bij hormoontherapie wordt de testosteronspiegel niet door het lichaam gereguleerd, maar wordt deze bepaald door de medicatievorm. Daaraan kleven ook nadelen. De hormoonspiegel kan soms sterk wisselen, soms veel hoger, soms veel lager. Ondanks deze nadelen wegen de enorme voordelen veel zwaarder. Hormoontherapie betekend voor veel jongens en mannen met KS een enorme verbetering en vooruitgang. Men is in staat een normaal sociaal leven te lijden, in staat om te leren/studeren en te werken.
De laatste jaren zijn nieuwe medicatievormen ontwikkeld, zoals de gel, die betere resultaten geven en er zijn nog nieuwe medicatievormen in ontwikkeling (een pil). De vereniging is blij met deze ontwikkeling omdat er meer keuzemogelijkheid is. Geen persoon is hetzelfde en in de praktijk blijkt ieder weer anders te reageren op een bepaald medicijn.
Bij jongens en mannen met Klinefelter Syndroom die last hebben van gynaecomasty (borstgroei bij mannen) kunnen de borsten operatief verwijderd worden. Hierbij wordt het overmatige weefsel onder de huid verwijderd. Er bestaan verschillende technieken voor deze operatie. Helaas wordt niet altijd zorgvuldig omgegaan met de keuze van de techniek, waardoor duidelijk zichtbare littekens achterblijven. Terwijl doormiddel van plastische chirurgie een correctieve operatie uitgevoerd kan worden die geen zichtbare littekens achterlaat.
Borstgroei bij jongens en mannen met Klinefelter Syndroom kan zeer ingrijpende gevolgen hebben. Ze schamen zich er voor, durven niet met ontbloot bovenlichaam te lopen. Dragen geen T-shirts maar alleen wijde blouses en durven niet meer te sporten. Ze kunnen een minderwaardigheidscomplex ontwikkelen en zich zelfs van alle sociale omgang onttrekken.
Het mag dan ook duidelijk zijn dat deze ingreep voor deze groep een uitkomst is. Zo wordt het ook ervaren. De schaamte verdwijnt en men durft meer, lekker gaan zwemmen en T-shirtjes dragen.