Geregeld krijgt het bestuur van de NKV de vraag of het Klinefeltersyndroom duidelijker op de kaart gezet kan worden, om de kennis te vergroten en meer begrip te kunnen kweken. Het bestuur is daar op diverse niveaus op volle kracht mee bezig. Ook tandartsen behoren tot een doelgroep die deze kennis hard nodig heeft. Veel mensen komen bij de tandarts en dan is het fijn als deze kan doorverwijzen zodra er vermoedens zijn van Klinefelter.
We weten dat Belgische tandartsen het Klinefeltersyndroom wel sneller herkennen omdat ze dit uitgebreider in de opleiding krijgen. Bij de Nederlandse tandartsorganisatie is het nog niet gelukt om dit in de opleiding aan bod te laten komen en dit kost helaas meer tijd dan we gehoopt hadden. Misschien helpt het als er vanuit de tandartsen zelf vragen komen voor nascholing op het gebied van Klinefelter. Daar kunnen jullie als leden een belangrijke bijdrage aan leveren! Geef onderstaande artikelen aan je eigen tandarts, zo bereiken we een heleboel tandartsen tegelijk. Onderaan staan ook nog wat artikelen over de tandartsvergoeding.
Info voor tandartsen
Taurodontie is een afwijking aan de tanden die wordt gekarakteriseerd door een langgerekte tandholte die meer aan de apicale zijde is gesitueerd en geen beperking heeft ter hoogte van de tandhals (glazuur-cementgrens), en door korte tandwortels. Deze aandoening treft meestal de permanente kiezen. Taurodontie verhoogt het risico op blootstelling van het tandmerg. Het kan geïsoleerd voorkomen, of geassocieerd zijn met bepaalde syndromen zoals Downsyndroom, amelogenesis imperfecta en Klinefeltersyndroom.
Op Pubmed is het volgende hierover gevonden.
Objective: Taurodontism is a dental anomaly characterized by an enlarged pulp chamber and apycal displacement of the pulpar floor. The prevalence of taurodontism in normal population is controversial. It has been reported that taurodontism is frequently observed in Klinefelter’s patients. The purpose of this study was to assess the prevalence of taurodontism in a group of Italian Klinefelter’s patients and in a randomly selected male population of Italy and to compare the results with published data.
Materials and methods: Digital panoramic radiographs of 16 Klinefelter’s patients and of 100 normal males were retrospectively studied in order to investigate the prevalence of taurodontism in these groups of patients.
Results: Taurodont teeth were observed in 2 of the 16 Klinefelter’s patients (12.5%) and in 2 of 100 normal males (2.0%).
Conclusions: Our results confirm the higher prevalence of taurodontism in Klinefelter’s patients compared to the normal population (12.5% vs. 2.0%). Due to the wide discrepancy of incidence of taurodontism reported in literature (0.04%-48.0% in normal population; 12.5%-88.0% in Klinefelter’s patients), we conclude that it is not possible to state which is the prevalence of taurodontism in a normal population nor among Klinefelter’s patients.
De link naar het artikel in pubmed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31266283 en
https://pagepressjournals.org/index.php/aiua/article/view/aiua.2019.2.130.
In een tijdschrift van tandartsen is ook eens een artikel gewijd aan een studie naar kronen bij mensen met een amelogenesis imperfecta aandoening, van wie we weten dat zij net zoals mensen met Klinefelter- en Downsyndroom last hebben van tandhulzen en tandglazuur en taurodontisme.
De link naar het artikel: https://www.ntvt.nl/tijdschrift/editie/artikel/t/kronen-bij-amelogenesis-imperfecta.
Over de tandartsvergoeding
Amelogenesis imperfecta komt bij 1 op de 14.000 mensen voor en dat levert een aantal van circa 1.200 mensen in Nederland op. Downsyndroom in Nederland heeft een prevalentie van 16 op 10.000, dus levert dat een geschat aantal van 27.000 mensen met Downsyndroom op in Nederland. Met elkaar vormen we dan een groep van iets meer dan 50.000 mensen in Nederland die mogelijk te maken heeft in meer of mindere mate met taurodontisme. Helaas is dit voor (zorg)verzekeraars een te kleine populatie om iets extra’s te doen. Het is wel mogelijk om het aanhangig te maken bij de tandarts. Of de verzekering er iets mee doet qua verhoging van de vergoeding? Niet geschoten altijd mis.
De link naar het artikel: https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/tandarts-en-mondzorg-zvw.
Kijk ook eens bij https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/tandarts-en-mondzorg-zvw onder het kopje ‘bijzondere tandheelkunde’. Misschien kun je contact opnemen met je tandarts en zorgverzekering om een beroep te doen op het maatmanbeginsel vanuit bijzondere tandheelkunde.
We hopen dat de tandartsen met jouw hulp het onderwerp Klinefeltersyndroom snel op de agenda krijgen van tandartsopleidingen.
Bedankt namens alle mensen met Klinefelter!
Alfred
Voorzitter NKV
Martine
bestuursondersteuner